Dementie
Vergeetachtig(er) worden, grip op de dagelijkse bezigheden kwijtraken, meerdere keren dezelfde vragen stellen, kwijtraken van spullen en verminderen van de sociale contacten. Voorbeelden die kunnen wijzen naar dementie. Dementie kenmerkt zich door een geleidelijke achteruitgang. De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon en per ziekte. Inderdaad, per ziekte want dementie is een verzamelnaam van ruim 50 hersenziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer.
Meer informatie over dementie en de symptomen hiervan, kan je vinden op de website van Alzheimer Nederland.
Diagnose stellen
Wil je weten of er sprake is van dementie bij jezelf of bij je naasten? De huisarts is de eerste plek om langs te gaan en je zorgen te bespreken. Hij of zij gaat met je/jullie in gesprek, brengt de klachten in kaart en stuurt je, indien nodig, je door naar een specialist.
Zorgen bespreken
Als jij je zorgen maakt, even je hart wilt luchten, advies en/of informatie zoekt, de ouderenadviseurs gaan graag met je in gesprek. Zij bieden een luisterend oor en geven informatie en advies.
Er is een diagnose, en nu?
Een casemanager dementie biedt begeleiding en ondersteuning, geeft informatie en advies en helpt bij praktisch zaken. Voor gemeente Soest vallen de Casemanagers dementie onder ‘Ketenzorg Dementie Baarn-Soest’.
De contactgegevens voor gemeente Soest:
Telefoonnummer: 06 51 47 08 71
E-mail: casemanagers@ketenzorgdementiebaarn-soest.nl
Zij zijn bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur.