Mantelzorg gaat door na verhuizing naar verpleeghuis
De verhuizing naar een verpleeghuis kan een ingrijpende gebeurtenis zijn. Voor de zorgvrager én voor de mantelzorger(s). Er begint een nieuwe fase in het leven van alle betrokkenen. Het aanpassen aan een nieuwe omgeving, nieuwe routines, nieuwe dagindeling, etc.
Veel mensen denken dat het mantelzorgen stopt wanneer een naaste opgenomen wordt in een verpleeghuis. Partners, kinderen, of andere familieleden die betrokken waren bij de zorg, zien zichzelf dan niet (meer) als mantelzorger. Maar klopt dit wel?
In de praktijk is het zo dat (een deel van) de taken, die mantelzorgers op zich namen wanneer de naaste nog thuis woonde, gewoon doorgaan na opname. Denk aan het aanschaffen van verzorgingsproducten of kleding, het regelen van medische afspraken, opruimen van kasten, activiteiten ondernemen, etc.
Uit onderzoek van Alzheimer Nederland blijkt dat een deel van de mantelzorgers voor mensen met dementie in een verpleeghuis deze fase even zwaar of zelfs als zwaarder ervaart dan wanneer de naaste nog thuis woonde. Dit komt deels door het wegvallen en ontbreken van ondersteuning voor de mantelzorger, door professionals of door mensen uit de directe omgeving. Ook een wisselend en tekort aan zorgpersoneel speelt hierbij een rol. Klik hier voor meer informatie.
Woont je naaste in een verpleeghuis, vervul je nog (zorg)taken voor hem/haar? Dan ben je (nog steeds) mantelzorger.
De SWOS werkt samen met het Steunpunt Mantelzorg van de gemeente Soest om mantelzorgers te ondersteunen. Wil je met iemand sparren over je rol als mantelzorger in deze (nieuwe) fase? Neem gerust contact op met de mantelzorgondersteuner van de SWOS via mantelzorg@swos.nl of 035 - 602 3681. Je kunt je ook laten registreren bij het Steunpunt Mantelzorg van de gemeente Soest, klik dan hier.
Of kijk eens op Zorgzaam Soest, klik hier.